Gorušica je jedan od najčešćih problema sa varenjem. Iako često deluje bezazleno, učestala i zapostavljena gorušica može da prouzrokuje ozbiljne posledice za naše zdravlje. Dr Aleksandar Knežević, gastroenterolog iz ordinacije Global Prevent u Novom Sadu nam je odgovorio na neka važna pitanja na temu gorušice, njenih posledica, kao i adekvatne ishrane.
Da li je gorušica ozbiljna pojava?
Gorušica nije samo neugodan osećaj već i važan signal da se nešto dešava u sistemu za varenje.
Ona je prvi simptom koji se javlja kod dispepsije, GERB-a (gastroezofagealne refluksne bolesti) ali i drugih gastrointestinalnih oboljenja koje su povezane sa iritacijom i upalom sluzokože jednjaka i želuca. Usled preteranog izlaganja sluznice kiselom želudačnom sadržaju, mnogo češćeg nego što se to fiziološki događa, ili je dužina izlaganja kiselom sadržaju veća zbog nedovoljno efikasnih mehanizama čiščenja, dolazi do pojave simptoma ili i oštećenja tkiva, a najčešće i jednog i drugog. Pored gorušica mogu biti prisutne i atipične tegobe kao što su: bol u sredogruđu, suvi nadražajni kašalj, promuklost, promena boje glasa, gorčina u ustima…
Simptom gorušice je široko rasprostranjen, i može biti uznemiravajući ako se pojavljuje više od dva puta nedeljno. Zbog mogućnosti odsustva drugih tegoba ili pak prisustva atipičnih tegoba, a zbog evolutivnosti bolesti mogu se razviti ozbiljne komplikacije. Sve to upućuje na činjenicu da je veoma važno nezanemiravati gorušicu, jer uz primenu različitih mera, uspešno i veoma efikasno se mogu sanirati prisutni simptomi, što sprečava nastanka daljih komplikacija.
Koje su komplikacije nelečene gorušice?
Gorušica koja se često javlja i koja remeti svakodnevne životne aktivnosti se smatra gastroezofagealnom refluksnom bolešću (GERB). Pacijenti imaju simptome sa negativnim nalazom na endoskopiji. Lečenje GERB-a zahteva uzimanje određenih grupa lekova a u ređim slučajevima i hirurgiju.
GERB može ozbiljno da ošteti jednjak odnosno da dovede do erozija na jednjaku a nekada i do suženja zbog pojave ožiljaka. To se naziva erozivna refluksna bolest (ERB) gde pacijenti imaju pozitivan nalaz na endoskopiji.
Dugogodišnji osećaj gorušice, odnosno GERB-a, može dovesti u oko 12 % slučajeva do komplikovane refluksne bolesti (CRB) koja dovodi do ulceracije jednjaka, strikture jednjaka, prekanceroznih promena u jednjaku koje se nazivaju Barrett-ov jednjak, karcinoma dušnika, fibroze pluća.
Lečenje obuhvata promene higijensko-dijetetskog režima, primene lekova, endoskopsko lečenje i hirurško lečenje.
Iz svega navedenog, primarno dijagnostikovanje i lečenje pacijenata od bolesti manjeg intenziteta je od izuzetnog značaja za spečavanje nastanka komplikacija bolesti.
Kakva ishrana se preporučuje kod gorušice?
Gorušica se obično razvija u roku od sat vremena nakon jela, a dodatno je prouzrokuje hrana koja daje kiselu reakciju. Takve namirnice ne treba potpuno izbaciti iz jelovnika, ali bi trebalo biti umeren sa njihovim konzumiranjem.
- Kafa i crni čaj sadrže kofein, kojeg ima i u čokoladi koja još sadrži teofilin, teobromin i mast. Zbog takvog sastava može izazvati gorušicu.
- Crni luk ne izaziva gorušicu kod zdravih osoba, već samo kod osoba koje imaju oštećenu sluznicu želuca.
- Agrumi, paradajz i jaki začini mogu doći u dodir sa već oštećenim želucem i mogu dovesti do pogoršanja postojećeg stanja.
- Masna hrana, pržena i pohovana hrana, hamburgeri povećaju kiselost u želucu a time i mogućnost stvaranja gorušice. Hrana sa većom količinom masti dovodi do stvaranja pritiska na donji sfinkter jednjaka dopuštajući vraćanje želudačne kiseline u jednjak.
Alkohol je glavni neprijatelj gorušici. Naročito ukoliko se alkoholno piće popije posle večere, problemi sa bolom i pečenjem u jednjaku nastaju tokom noći, raste nivo želudačne kiseline i samim tim javlja se bol.
Potrebno je kombinovati hranu i prednost dati baznoj hrani. Zeleno povrće, naročito brokoli koji spada u bazne namernice poželjno je kombinovati sa mesom koje daje kiselu reakciju. Čajevi kao što je zeleni, zatim čaj od nane i kamilice, đumbir umiruju iritirani želudac.
Još nekoliko korisnih saveta za kraj:
- Jedite nekoliko manjih obroka, jedite polako i uživajte u hrani.
- Izbegavajte ležanje nakon obroka i kasne obroke. Večera treba da bude najkasnije 3 sata pre spavanja kako bi hrani dali dovoljno vremena da se svari.
- Izbegavajte cigarete.
- Izbegavajte prejedanje. Naučite da prepoznate osećaj sitosti i tada prestanite sa jelom, kako bi izbegli nadimanje i neprijatan osećaj koji dolazi od prejedanja.
- Nosite komotniju odeću i izbegavajte stresne situacije.
Ukoliko vas učestalo muči gorušica, posetite gastroenterologa.
Za savete i pregled, dr Aleksandra Kneževića možete potražiti u ordinaciji Global prevent u Novom Sadu.
Pepto Soda: Prva pomoć kod gorušice!
Pogledajte sve Pepto Soda proizvode ovde, a za više informacija na temu gorušice posetite naš sajt www.peptosoda.rs.