Trebalo je da prestanem sa jelom pre 5 minuta… Ovaj poslednji zalogaj mi je ipak bio previše… Kao da imam kamen u želucu… Toliko sam se najeo/la da mislim da ću pući…
Koliko Vam se puta dogodilo da izgovorite neku od ovih rečenica?
- nedeljno – ipak ste umereni sa jelom
- 2-3 puta nedeljno – volite da se povremeno opustite
- 5 puta i više nedeljno – gurmanluk vam je često opravdanje za preterivanje u hrani
Šta su digestivni enzimi?
Digestivni enzimi se izlučuju duž digestivnog trakta i imaju ulogu u razgrađivanju hranljivih materija. Zavisno od toga šta vare, razlikujemo proteaze (proteine) , lipaze (masti) i amilaze (šećere). Većinu njih proizvodi pankreas. Važnu ulogu u varenju imaju takođe i želudac, jetra, žuč, tanko i debelo crevo. Sam proces varenja najpre otpočinje u ustima pod desjtvom amilaze koja se nalazi u pljuvački.
Kada postoji manjak digestivnih enzima?
Enzimi su dele na egzogene, tj.one koji se unose putem hrane i endogene, ili one koje se prirodno stvaraju u ljudskom telu. U određenim okolnostima naš organizam se susreće sa nedostatkom enzima:
- Sa starenjem se usporavaju svi metabolički procesi u organizmu, pa samim tim i proizvodnja digestivnih enzima
- Termička obrada hrane smanjuje koncentraciju aktivnih enzima
- Stres može uticati na umanjenje enzima
- Različite bolesti i stanja mogu umanjiti sintezu i iskoristivost enzima (pankreatitis, posle operacije žučne kese, IBS, Kronova bolest, osobe obolele od dijabetesa usled smanjene funkcije pankreasa).
Digestivni enzimi mogu biti životinjskog, biljnog ili porekla iz gljiva. Pankreatski enzimi su životinjskog porekla i deluju jedino u tankim crevima. Za razliku od njih biljni enzimi i enzimi poreklom iz gljivica su mnogo efikasniji zato što oni ne bivaju uništeni stomačnom kiselinom i oni funkcionišu i u kiseloj i u alkalnoj sredini, tako da otpočinju varenje ranije.
Kada se preporučuje dodatan unos digestivnih enzima?
- Kada je poremećeno normalno varenje hrane, što uzrokuje nadutost, osećaj težine, flatulenciju, grčeve.
- Osobama koje često jedu začinjenu hranu
- Nakon obilnih obroka
- Pri nedovoljnom unosu termički neobrađene hrane
- Osobama koje teško vare mahunarke
- Kod manjka digestivnih enzima u sklopu pankreatitisa
- Nakon operacije žučne kese
- Kod Kronove bolesti
- Kod IBS-a
- Kod dijabetičara koji imaju gastrointestinalne tegobe usled lošeg varenja
Enzimax i Enzimax Forte: Inovativne formule za brže varenje!
Enzimax i Enzimax Forte sadrže dobro izbalansiranu kombinaciju digestivnih enzima inovativne tehnologije koji olakšavaju varenje.
- Klinički dokazano 3-5 puta brže varenje
- Namenjen osobama sa problemima u varenju kod dispepsije, Kronove bolesti i IBS-a
- Olakšava tegobe nakon obilnog obroka
- Vrši oslobađanje gasova u crevima
- Enzimi nisu životinjskog porekla – pogodan za vegetarijance
- Inovativna tehnologija (kapsula u kapsuli) koja omogućava varenje i u želucu i u crevima
- Namenjen osobama sa problemima u varenju, hroničnim pankreatitisom, uklonjene žučne kese
- Olakšava tegobe nakon obilnog obroka
- Vrši oslobađanje gasova u crevima
- Enzimi nisu životinjskog porekla – pogodan za vegetarijance
Za više informacija o proizvodima, posetite naš sajt www.enzimax.rs.
I za kraj, ne zaboravite – umerenost je prava mera!
Kako biste sprečili tegobe sa varenjem, neophodno je pre svega da unosite umerene količine hrane i da naučite da prepoznate sitost na vreme. Vodite računa i o namirnicama koje konzumirati i celokupnom načinu ishrane – neka ona bude izbalansirana, sadrži sezonsko voće i sveže povrće, kuvana jela… Ne zaboravite i na dovoljan unos tečnosti – pijte vodu, čajeve, odaberite sveže ceđene sokove i smutije, umesto kupovnih sokova koji su uglavnom puni šećera.
O autoru: Ovaj tekst je za vas napisala dr Jelena Grozdanović, Goodwill Medical tim